Make your own free website on Tripod.com

 

Selamat Datang Ke Laman Web Belajar Jowo Kambek Wak Jaman ........ Monggo Mampir Nang Laman Web Belajar Jowo Kambek Wak Jaman ... Arek Ngolek'ei Perkataan Jowo? Ono Nang Kamos Jowo ... Arek Wilang Nombol/Thino? Ono Nang Laman Wilang Nombol/Thino ... Arek Ngerungokkei Lagu Jowo 'Ojo Kesandung' Nyanyian Herman Tino? Ono Nang Njero Laman Iki ... Ayoh Podo Dijek'ei Batir-batirrei Mampir Nang Kene!

Bismillah

Selamat Datang..Monggo Mampir

Belajar Jawa Bersama Wak Jaman

BaLamAlifJimRa JimAlifWauWau KafAlifMimBaYaKof WauAlifKof JimAlifMimNun

   Kinjeng Mabor    Jowo Nang Intenet  Kupu-kupu Mabor

Garisan1

JohorKlik Untuk Masuk Ke LamanMalaysia

Garisan2


wakjaman.tripod.comwww.keluargakuonline.comnuurieonline.cjb.netwww.familiazam.cjb.netwww.anakmuar.com

 RAKAN WEBMASTER MUAR 

{GABUNGAN WEBMASTER MUAR}

  Wak Jaman

Bulan Muharam merupakan bulan pertama dalam kalendar Islam. Kebiasaannya pada akhir tahun dalam kalendar Islam iaitu penghujung bulan Zulhijjah umat Islam akan beramai-ramai ke masjid atau surau untuk membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun akan dibaca selepas solat Maghrib. Selepas itu mereka akan membaca Surah Yasin dan bertahlil atau 'Tahlilan'<>Dalam bulan Syawal, masyarakat Jawa akan berkunjung-kunjungan ke rumah sanak-saudara dan sahabat-handai untuk bermarhaban atau dalam bahasa Jawa dipanggil 'Baraan' dan kemudian saling bermaafan atau dipanggil 'Njalok Ngapuro'<> Dalam bulan Ramadan semua umat Islam menunaikan ibadat puasa untuk menyempurnakan Rukun Islam ketiga dan pada sebelah malam mereka akan bersolat Terawih di masjid atau surau <> Sempena Bulan Syaaban, masyarakat Jawa akan mengadakan satu majlis kenduri yang diberi nama 'PUNGGAHAN RUAHAN' tujuannya untuk memohon kepada ALLAH SWT moga semua ahli keluarga yang membuat kenduri ditetapkan iman dan dapat menunaikan tanggungjawab mengerjakan ibadat PUASA dengan sempurna dan di samping itu bacaan tahlil diadakan khusus untuk 'Kirim Aruah' maknanya pahala bacaan Surah Al Fatihah dan Surah Al Ikhlas disedekahkan kepada aruah-aruah ibu/bapa dan ahli keluarga yang telah meninggal dunia. Selepas itu, mereka akan makan 'Nasi Ambeng' dan dibahagi sama rata untuk dibawa balik yang dinamakan 'BERKAT' ~ Wak Jaman ~

E-MEL DARI TEMAN

RUNGOKKEI LAGU JOWO OJO KESANDUNG - HERMAN TINO ~ Terima Kasih HASSNY INC. MUAR ~LiRiK

Memartabatkan Tulisan Jawi Di Alam Siber
[LAMAN WEB WARISAN JAWI]
Tabung Pembedahan Noor Hakim
  Laman Web Hadzai Computer Centre  pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash" type="application/x-shockwave-flash" width="120" height="130"

Majalah Bandar Maharani Muar

Riko duwei perkataan Boso Jowo Alus/Kromo? Ngopo ora terkei maring Wak Jaman! Pejet butang nang ngisor iki, terkei perkataan Jowo alus seng riko reti, ben Wak Jaman kumpulkei gawei kamos Jowo alus.

Arek Gear Iki!

Riko Dayohku Seng Nombol: Mampir Nang Kene Kawit 1 November 2000

FastCounter by bCentral

NGOBROL-NGOBROL KAMBEK WAK JAMANPaparan Terbaik Dengan Internet Explorer

AHLI KOMUNITI CYBERJAWA.COM - Takkan Jawa Hilang Di Dunia 
Komuniti Cyberjawa.com Daftarkan Di Sini! 
Ahli Komuniti cyberjawa.com

Penyenaraian Laman Web Terbaik Di
 


Senaraikan Laman Anda Ke Carta 100 Laman Web Melayu Terbaik


KLIK Untuk Memberi Undi Kepada Laman Ini:

KLIK~Untuk Memberi Undi Kepada Laman Wak Jaman!  

Beritahu Rakan Anda/Omongkei Kambek Batir  get this gear!  vote for us
Bravenet.com

Mari Kita Berforum Di Sini

Gole'e Neng Internet


Lihat Buku Tamu Wak Jaman Tulis Buku Tamu Wak Jaman

online

PENOLAKAN TUNTUTAN: Wak Jaman tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami akibat menggunakan maklumat dalam laman web ini.

Šadisabarimankreatif Šadisabarimankreatif2003

<BGSOUND src="" loop=infinite>